Më 19.10.2007 në sheshin e Tetovës u mbajt një tubim madhështor nën moton “KOSOVA REPUBLIKË, MAQEDONIA NË NATO”, organizuar nga PDSH dhe mbështetur nga PPD, BFI, Komuniteti Bektashian, Unioni i studentëve të UEJ dhe disa shoqatave dhe asociacioneve të tjera.

Tubimi me moton “KOSOVA REPUBLIKË, MAQEDONIA NË NATO” nuk mbahej në prag të zgjedhjeve dhe kishte për qëllim shprehjen e shqetësimit tonë kur flitej se pavarësia e Kosovës mund të arrihet përmes ndarjes së territoreve të saja, dhe zërave të shumta pro politikave ruse vetëm pak muaj para samitit të NATO-s në Bukuresht.

2007

Të pranishmëve në këtë tubim iu pata drejtuar me një fjalim të cilin e mbajta në emër të BFI-së, Komunitetit Bektashian, Unionit të studentëve të UEJ-it si dhe shoqatave dhe asociacioneve të tjera pjesëmarrëse në tubim. Duhet nënvizuar se në këtë tubim ishin prezent të gjithë anëtarët e Rijasetit të BFI-së në krye me Sulejman Rexhepin!

IVZ

Kohëve të fundit në shumë portale të vendin ka qarkulluar një dekleratë e datës 13.11.2007 e nënshkruar nga krerët e bashkësive fetare të Maqedonisë. Në këtë Dekleratë në mënyrë shumë të prerë, krerët e bashkësive fetare, pra edhe Sulejman Rexhepi, deklarohen kundër çdo lloj ndryshimi të emrit të shtetit dhe identitetit maqedonas.

Vetëm një ditë para se krerët e bashkësive fetare të nënshruanin DEKLERATEN, ata që të gjithë ishin në një takim të përbashkët në kabinetin e ish kryeministrit Nikolla Gruevski!

Në vazhdim, DEKLERATEN e keni të plotë dhe në gjuhën në të cilën kishte hedhur nënshkrimin e tij Sulejman Rexhepi:

 

 Д е к л а р а ц и ј а  

– Ние, поглаварите на Македонската православна црква, Исламската верска заедница, Католичката црква, Евангелско-методистичката црква и Еврејската заедница во Република Македонија, а врз основа на нашите верски начела и учења, кои недвосмислено го промовираат почитувањето на основните човекови права на достоинство, еднаквост, солидарност и правда, должни сме да застанеме во заштита на интегритетот пред сите обиди за насилно менување на идентитетот на секој поединец посебно и на целата заедница заедно.

– Повеќегодишните притисоци за промена на идентитетот и името на нашата земја – Република Македонија, веќе резултираат со огромни штети и последици. Во историјата тоа ќе биде забележано како темно сведоштво за уште еден пример на неконтролирана ксенофобија. Ние, пак, сме свртени кон историската реалност и сегашност на нашето постоење кое е непорекливо и поради коешто според сите Божји и човечки закони, никој нема право името на нашата Татковина – Република Македонија да го менува и модифицира, сообразно на аспирациите на политичките елити. Секој обид насилно да се измени нечиј идентитет, без разлика дали се работи за името, јазикот, полот, бојата на кожата, не е веќе политичко, туку егзистенцијално, онтолошко и теолошко прашање: кој и врз основа на што има право да одреди дали другиот треба да биде црн или бел, машко или женско, Mакедонец или било што друго?

– Не постои никаква основа, закон или канон врз основа на коишто може да се бара и, уште повеќе, да се принудува на откажување од сопствениот идентитет. Токму затоа, ги повикуваме сите релевантни институции, а посебно верските заедници и нашите собраќа – верските лидери од соседните земји, европските и пошироко, не само заради нас, туку повеќе заради одговорноста пред Бога која не признава рамнодушност пред злоупотребата над послабиот и немоќниот – одлучно да нѐ поддржат во нашите напори да истраеме во заштитата на достоинството, коешто, всушност, и сите нас нѐ прави тоа што сме – луѓе, а дури потоа припадници на различни народи, религии…

DEKLERATA PER EMRIN